Yüksekte Çalışma Eğitimin Amacı Nedir?

Yüksekte Güvenli Çalışma Eğitimlerinin amacı, her türlü çalışma alanında çalışma ekipmanlarının doğru kullanımı, bakımı ve kontrolünü sağlamanın yanı sıra mevcut tehlike ve risklere karşı farkındalık oluşturmaktır. Yüksekte montaj, demontaj, bakım-onarım ve temizlik işleri yapacak çalışanların bu eğitimi alması yasal zorunluluktur. Katılımcıları, yüksekte yapacakları çalışmalarda güvenli bir şekilde çalışmalarını tamamlamaları için gerekli olan asgari yüksekte güvenli çalışma metotları konusunda bilgilendirmektedir.

Yüksekte Çalışma Eğitimi Nasıl Verilir?

Yüksekte Çalışma Eğitimi İş Güvenliği Uzmanları ve SPRAT/IRATA Sertifikasına sahip eğitmenler tarafından verilir. Yüksekte çalışma konusunda herhangi bir fiziksel engeli bulunmayan, psikolojik yapısı sağlam tüm bireyler bu eğitimi alabilir.

Yüksekte Çalışma Eğitimi Sertifikası ve Geçerlilik Süresi Nedir?

Sınavda başarılı olan personeller Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi sertifikasını almaya hak kazanırlar. Bu sertifikaların geçerlilik süreleri 2 yıldır.

Yüksekte Çalışma Eğitimini Kimler Almalıdır?

“Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” kapsamında yüksek yerlerde çalışan tüm işçilerin yüksekte çalışma eğitimi alması yasal bir yükümlülüktür.

KANUN NE DİYOR?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 17. maddesine ve 15.05.2013 tarih ve 28648 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği’nin 5. maddesine göre; işverenler, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlamakla yükümlüdür. Ayrıca 25786 sayılı yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği ve 28695 sayılı kişisel koruyucu donanımların (KKD) işyerlerinde kullanılması hakkında yönetmelik gereği de bu eğitimin alınması zorunludur.