İşletmeler için İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG), gündem konuların her zaman başında gelir. Çalışan güvenliğinin sağlanması için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 2012 yılında yürürlüğe girdi. Bu sayede, iş sağlığı ve güvenliğini belirleyen bir çerçeve ortaya kondu.
Günümüzde işletmelerde iş sağlığı ve güvenliğine ait uygunluğu tespit edebilmek için başta 6331 sayılı kanun ve buna bağlı olarak yönetmelik ve kararnamelere başvuruluyor. İşletmeler, bu yasal dayanakları kullanarak çalışanların sağlık ve güvenliğini temin ediyor.
İşyerleri için iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasında karşılaşılabilecek en büyük risklerden biri işletme körlüğü. İşletme körlüğü, aslında tehlikeli olan bir durumun sürekli olarak aynı şekilde kalması durumunda ve riske dönüşmemesi halinde normal karşılanması olarak özetlenebilir. Bu durum, zamanla ağır iş kazasına dönüşebilecek tehlikelerin de görmezden gelinmesi riskini doğuracak kadar tehlikeli bir durum oluşturur.
Bahsedilen tüm bu konular çerçevesinde işletmede iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanabilmesi için hem kanun, yönetmelik ve kararnamelere uyum hem de işletme körlüğünden uzak bir kültüre ihtiyaç var. Tam da bu noktada, bağımsız denetimler hayat kurtarıcı bir rol üstleniyor.
Bağımsız denetimler, herhangi bir resmi kuruma bağlı olmayan kuruluşlar tarafından gerçekleştirilir. Bağımsız denetimleri, bu kuruluşlarda görevli uzman kişiler gerçekleştirir. Bu uzman kişiler, işletmeleri, kanun ve yönetmelikler dahilinde değerlendirir. Tıpkı bir resmi kurum denetimi gibi evrak ve saha denetimleri yapar, varsa eksiklikleri tespit eder.
Bağımsız denetimlerin önemli avantajları bulunur. Bunlar;
– Uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmesi ve bu sayede kanun ve yönetmeliklere tam uyumun denetlenebilmesi
– İşletme körlüğüne karşılık dışarıdan 3. gözün süregelen tehlikeleri fark edebilmesi
– Kanun ve yönetmeliklerde karşılaşılan değişiklikleri takip ederek güncel yasal uyumun sağlanabilmesi
olarak sıralanabilir.
Bağımsız denetimler sonucunda, denetimi yapan kişiler tarafından bir rapor hazırlanır. Bu raporda özellikle uygunsuzluklar, ilgili kanun ve yönetmelik maddesi de belirtilerek açıklanır. Bu sayede işletmedeki ilgililer gerekli önlemleri alabilir. Bununla beraber iyi uygulama örnekleri ve yasal uygunluklar da bu raporda yer alır. Böylece işletme, eksiklerini giderdiği gibi doğru yaptığı çalışmaları da görme şansı bulur.
Bağımsız denetimlerin düzenli şekilde gerçekleştirilmesi, tüm bu avantajların değerlendirilerek işletmede iş sağlığı ve güvenliğinin sürekliğini sağlayacağı gibi resmi kurum denetlemeleri öncesinde de işletmeye yardımcı olacaktır.
Bağımsız denetimler, iş sağlığı ve güvenliğinin sürdürülebilirliği açısında büyük önem taşır ve işletmelerin kullanması gereken bir fonksiyondur. Siz de işyerinizin İSG Bağımsız Denetim hizmeti için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.