İşyerlerinde yüksekte çalışma, birçok farklı sektörde karşılaşılan çalışma şekillerinden biridir. İlk akla gelen yerler inşaat şantiyeleri, yüksek gerilim hatları gibi alanlar olsa da seri üretim yapan bir fabrikada da zaman zaman yüksekte çalışma ihtiyacı doğabilir.
Adından da anlaşılacağı üzere yüksekte çalışma, normal çalışma seviyesinden daha yüksek bölgelerde yapılan çalışmalardır. Tam bir resmi tanımı olmasa da genel itibariyle bir yere tutunmadan, ekipmansız ve kişinin standart fiziksel zorlamaya ihtiyacı olmadan çıkılamayan yerlerin tümü yüksekte çalışma sayılır.
Yüksekte çalışmada karşılaşılan en büyük risk düşmedir. Hayati bir risk olan düşmeyi de barındıran yüksekte çalışma için çalışan personelin özel olarak eğitim alması gerekir. Yüksekte Çalışma Eğitimi İş Güvenliği Uzmanları ve SPRAT/IRATA Sertifikasına sahip eğitmenler tarafından verilir. Yüksekte çalışma konusunda herhangi bir fiziksel engeli bulunmayan, psikolojik yapısı sağlam tüm bireyler bu eğitimi alabilir. Her eğitimde olduğu gibi kanunen de belirtildiği üzere eğitim sonrasında bir değerlendirme yani sınav yapılması zorunludur. Yüksekte çalışma eğitimi almış ve değerlendirmeyi geçmiş kişiler, özel durumlar dışında 2 yıl boyunca bu eğitim ile yüksekte çalışma yapabilirler.
Yüksekte çalışma eğitiminde, yüksekte olan alana erişim, çalışma esnasında kullanılması zorunlu kişisel koruyucu ekipmanlar, karşılaşılabilecek tehlikeler ve ortaya çıkabilecek riskler, çalışma sonunda yüksekte olan bölgeden güvenli bölgeye erişim gibi konular mevcuttur. Bunun yanında, yüksekte yapılacak iş ile ilgili İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri de çalışanlara verilmelidir. Böylece yalnızca yüksekte çalışma riskleri değil, elektrik, fiziksel riskler, deprem ve yangın konularında da çalışanın bilgi sahibi olması sağlanır.
Yüksekte çalışma eğitimi, kanun ve yönetmeliklerde de belirtilmiştir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 17. maddesine ve 15.05.2013 tarih ve 28648 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği’nin 5. maddesine göre; işverenler, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlamakla yükümlüdür. Ayrıca 25786 sayılı yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği ve 28695 sayılı kişisel koruyucu donanımların (KKD) işyerlerinde kullanılması hakkında yönetmelik gereği de bu eğitimin alınması zorunludur.
Unutulmamalıdır ki yüksekte çalışma, İş Sağlığı ve Güvenliği açısından yüksek riskli çalışmalar arasındadır. Bu nedenle, yüksekte çalışacak personelin bu eğitimi alması hayati bir önem taşımaktadır. Siz de personeliniz için gereken yüksekte çalışma eğitim için hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.